28 mars 2010

Stort blir smått
Att jag gillar att återbruka tyger är det väl knappast någon som missat. Jag började min återbruksbana när jag blev mamma för första gången för snart 8 år sen ( OjOjOj vad tiden går fort).

Jag och min sambo som då var studenter båda två hade inte så mycket pengar att röra oss med. Dessutom gillade/ar jag sällan de kläder som säljs hos de stora klädkedjorna ( ingen nämnd ingen glömd). Allt var så rosa och pluttigt att det bara inte passade varken mig eller min lilla tjej.

En idé började ta fart, att sy egna små kläder. Eftersom kassan var skral fick tyget som användes bli av gamla kläder och sånt finns det ju en hel del av, både hos mig och hos mina nära och kära.
Jag fick låna en fantastisk bok av min svärmor, Gynters smått legendariska barnklädesbok 0-4 år, och min mammas symaskin. Några år senare fick jag en egen maskin i födelsedagspresent, mamma ville nog ha tillbaka sin...
Med tiden har det blivit en hel del plagg som skapats av gammalt för att bli något nytt och fräscht. Jag gillar tanken, att ta vara på gammalt som ändå ska slängas. Allt från möbler och husgeråd till kläder och leksaker.

Det händer att det kommer någon vän eller släkting med en säck med kläder och kollar av om jag är intresserad.
Ibland vill jag ta hand om det för egen del, men oftast åker det ner i min kökssoffa där de få ligga och lagras till rätt tillfälle, modell och känsla dyker upp. Jag hoppas att jag aldrig tröttnar.
Här är ett par små jeans som jag sytt av min svärmors gravidjeans från början av 80 talet. Det fick bli en liten ficka med lite extra sväng på där bak och två små fickor där fram, äkta denna gång. Byxornas storlek är runt 1 år. Dessa och ett par andra som jag bloggar om en annan dag kommer landa i Signerat shopen. Ta en titt där om ni vill, det är dock lite dåligt utbud just nu, men det blir bättre.9 kommentarer:

 1. Jättefina jeans! Jag håller helt med dig om att det är både roligt och bra för miljön att återanvända det som går. Det kan ge kreativiteten en extra puff också, att inte ha obegränsat med tyg av en sort, utan vara tvungen att anpassa sig till det som finns!

  SvaraRadera
 2. Vad kul att läsa om hur det började för dig!
  Jättefina jeans!!

  SvaraRadera
 3. Synes disse bukser er rigtig cool, kompliment for det:-)

  SvaraRadera
 4. Kule bukser!
  Og gøy å lese om sy starten din:)

  SvaraRadera
 5. Byxorna blev ju jättesöta och återvinning är aldrig fel...

  SvaraRadera
 6. ReDo när den är som bäst!!! Kul läsning!!!

  SvaraRadera
 7. Verkligen trevliga byxor, med en trevlig historia. Visst är det kul att se allt man kan göra med det man redan har (eller får :-)
  Heja Dalarna.

  SvaraRadera
 8. Vad gulligt! Jag gillar verkligen återbruk.

  SvaraRadera
 9. Oj, jag har ju nästan sytt precis likadana! Skumt ibland hur det blir! Dina jeans är jättefina :) Tycker också att det är jättebra med återbruk! Borde satsas mer på sådant egentligen.

  SvaraRadera