22 november 2008

Inspirationskällor och bollplank

Jag har surfat ganska mycket på sistone och sökt inspiration.
Nätet är ju ett fantastiskt ställe för just det ändamålet. Jag har kikat mycket åt det Danska hållet, där barnkläderna ofta har en lite annan stil än den svenska.
Jag stannade till lite extra vid sidor som OkkerGokker,
efter tips från min syster,
men även Molo och Katvig som ju har fantastiskt fina kläder och är fin fina inspirationskällor.
Jag har funderat mycket på vad jag kan tänka mig att göra för typ av kläder, om jag kanske skulle testa att göra lite mer av varje sort.

Mina tankar landar ofta i att barnkläder ju ska vara sköna, men också glada och helst inte göra så stor skillnad på om den som har plagget är flicka eller pojke.
Det finns alltför mycket pluttinutt och stora hemska tryck på kläder i affärerna.
Jag tänker att det måste ju vara så,
att barn som ju ofta gillar starka klara färger borde ju må bra i färgglada kläder oavsett kön.
Klara färger som syns och sticker ut.

Jag läste detta om det danska klädmärket Molo och kände att det ju inte var en så tokig reflektion:

Molos filosofi är att när barn får uttrycka sin kreativitet genom sina kläder, stärks deras självkänsla och självförtroende. Klädernas passform skall ge barnet rörelsefrihet medan de många detaljerna skall ge frihet att uttrycka sig.

Ofta bollar jag med min sambo. Problemet som ibland uppstår är just att han inte alltid gillar starka kontraster och mönstermixar.
Men frågar jag barnen får jag ofta bra ärliga svar.
Jag ska försöka tänka på det när jag syr, att välja roliga och glada kombinationer av tyger och sen fråga barnen vad de tycker.
För gör man kläder till barn väger väl också barns åsikter ganska tungt.

Det bästa svar jag kan få om jag frågar Grynen om plagget jag sytt är fint är: "Kan du inte göra en sån till mig också mamma??"
och det gör jag ju så gärna, bara jag har tyg så det räcker.
Den här tröjan var ett typiskt sånt exempel. Stora Grynet ville absolut ha en sån själv, men tyvärr har jag inte tillräckligt lång tygbit för att få ut en tröja i storlek 122.

Fast nu när jag börjat fundera mer på detta med färger, dyker det säkert även upp sånt i storlek 122 också.


Perspektivet på bilden blev lite underifrån så proportionerna blev lite lustiga.

3 kommentarer:

 1. Jag tycker också det är svårt ibland att kombinera ihop tyger. Jag har många idéer, men sedan när det väl är dags så sitter jag där och tvekar, tänk om det sticker ut för mycket? och så blir det en mer vanlig, trygg kombination i alla fall.

  Vad bra att fråga barnen, de är ju som du säger ärliga och om de själva vill ha kläderna så är det ju ett mycket väl godkänt betyg!

  SvaraRadera
 2. Oj, denna va super fin!! Tycker mycket om din färg-/mönster-kombo!!

  SvaraRadera
 3. vad kul att jag hittade hit! Vilka fina gejer du syr. Den här tröjan var fantastiskt fin!! Har haft svårt för det gula elefanttyget men du visar ju att det går ju att få till riktigt bra!! Skitsnygg..

  SvaraRadera